Plaget med hodelus

Hva er hodelus?lus
Hodelus er parasitt insekter med det latinske navnet Pediculus humanus capitis. Hodelus eksisterer i tre ulike former eller stadier.
Eggene er ovale og gulhvite. Luseeggene er vanskelige å oppdage og forveksles ofte med flass. De festes til hårstråene og bruker ca en uke på å klekke. De tomme eggskallene blir sittende på hårstråene.
Ut av egget kommer det lusenymfer. De ser akkurat ut som voksne lus, men er mindre. Nymfene bruker ca en uke på å bli voksne lus. De spiser blod for å overleve.
Voksne hodelus har en størrelse som sesam frø (2mm). De har seks ben og en gråhvit farge. De har kroklignende klør som de bruker til å holde seg fast i håret med. Voksne lus lever opptil 30 dager.
Hodelus kan verken hoppe, fly eller svømme.
 
Symptomer ved hodelus.
Hodelus fremkaller gjerne kløe i hodebunn og nakke, spesielt bak ørene. Det er imidlertid ikke uvanlig å ha lus i flere uker før kløen oppstår og noen opplever ikke kløe i det hele tatt. Det er viktig å sjekke ditt barns hår hvis det har vært i kontakt med noen som har hodelus, da det er viktig at alle tilfeller blir behandlet. Tomme luseegg som kommer til syne når håret vokser ut. Lusavfall i form av fint sort pudder på hodeputen eller laken.
 
Hvordan oppdage hodelus?
lus2Du ser hodelus enklest ved å skille ditt barns hår i små seksjoner og sjekke for lus og luseegg med en fintannet kam (lusekam). Sjekk ekstra godt bak ørene og i nakken. Et forstørrelsesglass og sterkt lys kan hjelpe. Med mindre luseangrepet er stort, er det vanligere å oppdage luseegg enn levende lus.
Luseeggene sitter på hårstråene nærme hodebunnen hvor det er godt og varmt. Der sitter de inntil de klekkes. Det er nesten umulig å fjerne luseegg med børsting eller risting. En lusekam kan fjerne en del egg, men ikke alle.
Lusene lever på blod og når de biter resulterer dette i hudirritasjon og kløe. Dette skyldes ikke bittet i seg selv, men en substans i lusenes spytt. Det er imidlertid ikke alle som får sterk kløe, dette er avheng av hvor sensitiv ditt barns hud er for lus. Det kan noen ganger ta uker før barn med lus starter å klø. Men de klager ofte over ting som beveger seg og kiler i hodebunn.
For noen barn er hudirritasjonen pga lus mild, mens andre utvikler mer brysomme sår. Mye kløe kan utvikle bakterieinfeksjoner. Huden blir rød og sår. Lusemiddelet vil sammen med fjerning av lus, lindre og behandle bakterieinfeksjonen. Ved alvorlige bakterieinfeksjoner med hovene lymfekjertler bør man konsultere lege.
 
 
Er hodelus smittsomt?
Lus er i høyeste grad smittsomt og kan spres raskt fra person til person. Spesielt hvor mange er samlet er sjansen for spredning stor. Eksempler er barnehager, skoler, sportsaktiviteter og på leire.
Selv om lus ikke kan fly eller hoppe, har disse små parasittene velutviklede klør som gjør de i stand til å bevege seg raskt og feste seg godt til håret. De sprer seg i det vesentlige ved hode til hode kontakt, ved at barn og voksne deler klær, sengetøy, kammer, børster og hatter. Barn er ofte mest utsatt ved at de ofte har fysisk kontakt med hverandre og deler personlige ting. Kjæledyr kan ikke få hodelus og spre de til mennesker eller omvendt.
 
 
 
Hvordan unngå lus infeksjon?
Her er noen enkle råd for å bli kvitt lus og luseegg, og unngå ny infeksjon:
  • Vask alt sengetøy og tøy for alle som har vært angrepet av lus i hjemmet. Vask på 60 grader (hvis mulig uten å ødelegge tøyet). Bruk også tørketrommel på høy temperatur.
  • Sengetepper og kosedyr sendes til tørr rensing, eller legges i en lufttett pose i 14 dager.
  • Støvsug tepper og møbler. Husk å støvsuge bilen også.
  • Vask kammer, børster, hårbånd og lignende i sterkt varmt såpevann. Alternativt kaster du dette.

Fordi lus overføres lett mellom personer i samme hus eller familie, er det viktig å behandle alle for å unngå at lusene kommer tilbake.

Hvilke preventive tiltak kan gjøres?
Lus er ikke et tegn på dårlig hygiene. Disse små parasittene kan være en plage for barn i alle aldre, uansett sosiale forhold og uavhengig av hvor ofte barna vasker håret.
Du kan imidlertid hjelpe barna til å unngå å bli smittet med lus, eller å bli infisert med lus igjen, ved å ta følgende forholdsregler:
  • Fortell barna at de bør unngå hode til hode kontakt med andre barn på skolen, i gym og eller når de leker med andre barn.
  • Foretell barna at de ikke må dele kam, børste, skjerf, hårbånd eller andre personlige ting med andre barn, enten de har eller kan ha lus eller ikke.
  • Fortell barna at de ikke skal ligge på samme pute, sengeteppe eller teppe som akkurat har blitt brukt av en med hodelus.

Hver 3-4 dag bør man undersøke medlemmer i familien som har eller har hatt kontakt med andre som har lus infeksjon.

Bruk lusesjampo og lusebalsam forebyggende.