Lær mer om Tamanu-olje

Ren Tamanu olje
en ekslusiv skjønnhetsolje med unike medisinske egenskaper.

BESKRIVELSE: Tamanu er en ren vegetabilsk olje med unike medisinske og hudpleiende egenskaper. Oljen kommer opprinnelig fra Polynesia. Den fremstilles ved kaldpressing av tørkede nøttekjerner fra Kamanitreet og har en spesiell nøtteaktig duft, samtidig som den inneholder verdifulle steroler som gjør den noe uklar. Oljen har helt spesielle egenskaper når det gjelder å stimulere dannelsen av ny hud og fremskynde sårheling. Denne prosessen kalles "cicatrisasjon". Dette sammen med de antibiotiske, smertestillende, anti oksiderende og beroligende hud egenskapene gjør at oljen har potensielt bred anvendelse i forbindelse med skjønnhetspleie, behandling av sår, aldrende hud og ulike typer hudproblemer. En uoppdaget juvel her i Europa!

BIOLOGI: Kamanitreet (Calophyllum inophyllum) er et eviggrønt tre som blir opptil 30 meter høyt. Treet er egentlig hjemmehørende i tropiske strøk i sydøst Asia, men det er nå mest kjent for Tamanu oljen som produseres på Madagaskar, Vanuatu og de Polynesiske øyene i Stillehavet.  

Det botaniske navnet Calophyllum Inophyllum kommer fra gresk. Kalos betyr vakker og Phyllum betyr blad.  

Tamanu treet kan vokse innenlands, men trives best i saltholdig sandjord, derfor finnes treet for det meste nær sjøen. De innfødte på Vanuatu hevder at den beste oljen kommer fra trær som vokser nær havet. Kamani treet er kjent under mange navn, på Vanuatu kalles det ”Nambagura”, på Fiji ”Dilo”, på Samoa ”Fetau” og på Maldivene ”Funa”.  

Stammen er dekket med mørk sprukken bark og bladene er store ovale og blanke. To ganger i året setter treet små hvite blomster som dufter søtt. Blomstene gir opphav til fruktklaser. Disse er først grønne, men blir mer gule ved modning. Inni fruktene (som er uspiselige) finnes Tamanu nøtten. Fruktene faller til bakken når de er modne og nøttene legges ut til tørking på stativer.  

FREMSTILLING AV TAMANU OLJE: Tamanu nøttene blir soltørret i en til to måneder. I løpet av denne tiden mister de en tredjedel av vekten; samtidig som tamanu oljen dannes i kjernen. Fargen på nøttene endrer seg fra lys gul til mørk brun. Ulik mange andre nøtteoljer som finnes i den modne frukten; eksisterer ikke tamanu oljen i frukten når den høstes; den dannes i løpet av tørkeprosessen.  

Når nøtten er ferdig tørket blir oljen ekstrahert fra nøtten ved kaldpressing og filtrering. Omtrent 5 kg olje fremstilles fra 100 kg frukt. Dette er det normale utbytte fra et voksent tre, så det skal en stor mengde nøtter til for å produsere en liten mengde olje.  

TAMANU BRUKT MOT HUDALDRING (ANTI-AGING): Enten vi liker det eller ikke er aldringsprosessen uunngåelig og slik er det med huden vår også. Det finnes en rekke produkter, ja rene mirakelkremer, i markedet som lover ny og yngre hud. De fleste av disse inneholder kjemikalier, kunstige konserveringsmidler og syntetiske fargestoffer som gjør mer ugang enn nytte.  

Tamanu er ingen mirakelolje, men den har en unik evne til å stimulere sunn hudfornyelse. Dette gjør oljen til et unik rent naturprodukt i forhold til hudens aldring.  

Solen er hudens verste fiende når det gjelder tidlig aldring. Og på de Polynesiske øyene hvor mye av Tamanu oljen kommer fra er det mye sol. Der brukes Tamanu oljen som en skjønnhetsolje for bevaring av en sunn og frisk hud under den skarpe solen. De fleste har vel ikke kunnet unngå å legge merke til den vakre huden til polynesiske kvinner.  

  
TAMANU OLJE I HUDPLEIE OG SÅRPLEIE: Foruten de sårlegende egenskapene, virker oljen beroligende på nervøs hud og har gode antibiotiske egenskaper. Den absorberes relativt lett og etterlater huden myk og elastisk. Tamanu oljen er en svært god olje ved behandling av sår, brannsår, liggesår, bleieutslett, solforbrenning, sprukken hud og irritert tørr eksem hud.  

Tamanu oljen brukes utvortes. Den påføres direkte på problemområdet, det være seg såret, utslettet, eksemen. I begynnelsen kan det være nødvendig å bruke oljen tre til fire ganger i døgnet inntil huden starter å leges. Oljen smøres eller masseres lett på. Tamanu oljen trekker relativt lett inn i huden og etterlater denne silkemyk. Har du tatt på for mye olje, så tørkes den enkelt og greit av.  

Oljen er anvendbar ved eksem, psoriasis, urticaria (elveblest), bleieutslett, helvetesild, forbrenninger, skrammer, infiserte skader, verkesår, insektstikk, ansiktsnevralgier, leddbetennelser, hoftesmerter, revmatisme, betennelser i skjeden, oppsprukket hud, såre brystvorter, sprekker i endetarmsåpningen og forbrenningsskader av varme eller kjemiske stoffer.  

BIVIRKNINGER: Enkelte personer med nøtteallergi kan få allergiske reaksjoner ved bruk av Tamanu olje og må bruke denne med forsiktighet etter allergitest. Vi er ellers ikke kjent med bivirkninger ved bruk av Tamanu oljen.       


ANNET: Tamanu oljen brukes også til massasje ved neuralgia og reumatisme. Oljens gode absorbsjonsevne, dens milde og behaglige aroma, og dens medisinske egenskaper gjør den ideell for bruk i lotions, kremer og andre kosmetikkprodukter.  

TAMANU OLJENS HELBREDENDE EGENSKAPER: I århundrer har polynesierne kjent til de unike regenererende og kurative egenskapene til Tamanu olje. De innfødte anser Tamanu som en av naturens hellige gaver til menneskene. Derfor kalles oljen ofte for Den Hellige Tamunu.  

Den mest kjente helende egenskapen til Tamanu oljen er dens evne til å fremskynde dannelsen av ny sunn hud. Derved oppnås raskere sår heling. Den vitenskaplige betegnelsen på den denne egenskapen er ”cicatrization”.  

Huden vår er kroppens største organ. Den er i hovedtrekk bygd opp av tre ulike lag – epidermis, dermis og hypodermis. Innenfor disse hudlagene ligger det forskjellige andre lag med spesifikke egenskaper. Tamanu oljen fremskynder helingsprosessen ved å trenge dypt inn i huden og påvirke de komplekse mekanismene som fører til dannelsen av ny hud. Forskerne forstår ikke helt de unike egenskapene til Tamanu oljene i denne prosessen ennå, da oljen har en ekstremt kompleks sammensetning som gjør den vanskelig å dechiffrere eller forklare. Imidlertid har utførte studier klart vist oljens evne til å fremskynde dannelsen av ny hud og i tillegg virke antibiotisk, smertestillende, anti oksiderende og beroligende på huden. Alt i alt en imponerende rekke med gode egenskaper samlet i en enkelt ren naturlig planteolje.  

FARMAKOLOGI OG FORSKNING: På slutten av 1920 tallet oppdaget Søster Marianne-Suzanne, en nonne på Fiji, en lokal olje som ble brukt mot nevritt. Denne hadde navnet Dolno eller Tamanu olje. Hun begynte å bruke denne oljen for å lindre pasienter med spedalskhet mot smerter forårsaket av nevritt. Hun hadde stor suksess med behandlingen og franske forskere ble interessert i resultatene (Petard P. Thaiti_Polynesian medical plants and Thaitian remedies, New Caladonia: South Pacific Comission 1972).  

De franske forskerne ble imidlertid mer interessert i Tamanu oljens hudfornyende egenskaper og en rekke prosjekter ble gjennomført i 1930 årene. Fransk medisinsk litteratur rapporterte flere sucess historier i bruk av oljen på alvorlige hudlidelser, med fotografier som dokumenterte før og etter. Det være seg sår forårsaket av bakterier, brannsår som følge av kokende vann, kjemikalier og røntgenstråler. (Pocidalo, JJ, Chaslot, Oil of Calphyllum inophyllum on burns. Communication of the Society og Biology, Feb 12, 1955).  

Tamanu olje har også anti-inflammatoriske egenskaper. Disse kommer bla. Innholdet av 4-phenyl coumarin calophylloide (Bhalla,T.N. et al. Calophylloide: a new nonsterodial anti-inflammatory agent. Indian Journal of Medecin, November, 1980 ; 72:762-5) og en gruppe xanthoner i oljen. Alle Xanthonene i oljen har anti-inflammatoriske egenskaper, som gjør oljen god ved sår, utslett (bleier), hevelser og slitasjer i muskler og ledd.  

Videre er det flere studier som bekrefter Tamanu oljens antibakterielle egenskaper. Oljen inneholder flere bakteriehemmende og sopphemmende komponenter, som er virksomme overfor flere typer humane og animalske patogener. Disse komponentene bestå bla. Av friedelin, canophyllol, canophyll syre og inophynone (Mahmud et al. Antimicrobial studies on fractions and pure componds og Calophyllum inophyllum, Pakistan Journal of Pharmacology, July 1998 15(2):13-25)  

Forskere konkluderer med at de antimikrobielle komponentene i Tamanu olje kan anvendes til å behandle en rekke ulike hud infeksjoner og til å behandle ringorm. Man er også samstemte om at xanthonene og kumarinene i Tamanu har antioksidative egenskaper, som kan beskytte hudcellene mot nedbryting ved oksidasjonsprosesser.  

Alt i alt er Tamanu oljen et utmerket eksempel på et tradisjonelt middel som har fått en bredere oppmerksomhet som skyldes oljens effekt bruk i tradisjonell setting, samt vitenskaplig forskning som har støttet opp under den tradisjonelle bruken. Tamanu oljen er effektiv ved en rekke alminnelig hudproblemer, samtidig som den har vist betydelig nytte i hospital miljø ved førstehjelps behandling av alvorlige brannskader (chris Kilham. Tamanu oi: A Tropical topical remedy. Herbalgram. 2004; 63: 26-31)