Ønsker du analysesertifikater, sikkerhetdatablad eller GC/MS-rapporter - ta kontakt på mail post@teleurt.no
Levering av eteriske oljer er en tillittsak, og vi tør påstå at du kan stole på oss.

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er en enestående gave fra naturen til oss mennesker. Aromatiske planter produserer duftende essenser i. Dette gjør plantene som en del av plantenes livsprosses med fellesnavn fotosyntese. Plantene nyttiggjør seg av vann og næringsstoffer fra jorden, samt lys og varme fra solen i den kompliserte fotosynteseprosessen. 

De naturlig forekommende sekretene tiltrekker seg nyttige insekter, som bier, for å hjelpe planten med befruktning av frø, samtidig som de avviser mindre vennlige insekter som ellers ville ødelegge planten.

I mange planter befinner sekretcellene seg nær overflaten i blomster og blader. Passerer man disse plantene og kommer borti, så frigjøres sekretene og luften blir fylt av duft. Det vakre og magiske med disse essensene beskrives gjerne som plantenes livskraft, energi og plantenes sjel. Når plantemateriale fra disse aromatiske plantene blir destillert (vanligvis ved dampdestillasjon), så gjennomgår essensene en subtil kjemisk prosess og blir til eteriske oljer.

Uttrykket ’eterisk olje’ blir generelt brukt på alle typer aromatiske oljer som anvendes til aromaterapi, selv om dette teknisk sett ikke er korrekt. Oljer som blir fremstilt fra sitrusfrukter ved enkel pressing av skall, er fremdeles planteessenser. Noen blomsteroljer, som for eksempel Jasmin blir fremstilt ved enfleurage eller løsningsmiddel-ekstraksjon. Det fremstilles et voksaktig fett, som undergår videre alkohol ekstraksjon før det endelige produkt som kalles ’absolu’. Men for enkelhets skyld bruker man som oftest uttrykket ’eterisk olje’ på alle typer aromaterapi oljer.

Basis egenskaper ved eteriske oljer
De fleste eteriske oljer er lyse av farge, klare og lett flytende, mens en del da naturlig er med ulike farger og viskøse. De har imidlertid en felles egenskap og det er at de kun er løselige i vegetabilske oljer som f.eks. mandelolje og solsikkeolje, og i konsentrert alkohol. De løser seg ikke i vann og dette har selvfølgelig følger for hvordan de brukes i aromaterapi, kosmetikk, matvarer etc.

Eteriske oljer er svært konsentrerte og kraftfulle eller potente. De må derfor fortynnes før bruk. I aromaterapi massasjeblandinger fortynnes de eteriske oljene gjerne til 2-3 prosent. Eteriske oljer blir kun sjeldent bruk ufortynnet, som for eksempel Tea Tree olje ved lokal behandling av vorter. Lavendel er en av få oljer som kan brukes rett på huden.

De fleste eteriske oljer er også svært flyktige og de fordamper ganske raskt når de eksponeres for luft som for eksempel ved massasje og i bad. Og jo høyere temperatur det er jo raskere fordamper de. Så de eteriske oljene oppbevares best på lufttette mørke brune glassflasker. Utsett oljeneflaskene aldri for direkte sollys og skru korken på med en gang du er ferdig med å bruke de.    

Eteriske oljer i aromaterapi
Eteriske oljer er hovedverktøyet for aromaterapeuter. Uten eteriske oljer hadde vi ikke hatt aromaterapeuter. I aromaterapeutens hånd blir de eteriske oljene et subtilt verktøy for behandling. I denne settingen med profesjonell aromaterapi har kanskje de eteriske oljene sin største verdi.

Slik behandling består av to deler. Den første delen er konsultasjonen der aromaterapeuten finner ut hvilken behandling som er best for pasienten og hvilke eteriske oljer som skal brukes. Dette følge opp med tillaging av en massasjeblanding bestående av 2-4% med de valgte eteriske oljene blandet ut i en velegnet vegetabilsk olje, for eksempel mandelolje. Deretter følger selve behandlingen eller massasjen, som regel full kroppsmassasje.

Noen ganger kan en enklere behandling av hode, nakke og rygg massasje være riktig for pasienten. I tillegg tilbyr enkelte aromaterapeuter ansiktsmassasje, lymfedrenasje og andre spesialiserte aromaterapi behandlinger med eteriske oljeblandinger.

Etter en profesjonell aromaterapi behandling er det aromaterapeuter som tilbyr å lage blandinger med eteriske oljer for hjemmebruk, som kroppsolje eller badeolje. Dette for å forsterke behandlingen og få den til å vare lenger.

Bruk av eteriske oljer hjemme
Det er mange måter å bruke eteriske oljer i hjemmet, med eller uten råd fra en profesjonell terapeut. Men det er viktig å sette seg godt inn i oljenes egenskaper og sikkerhet ved bruk. Har man gjort dette kan bruken av eteriske oljer være både morsomt, behagelig og nyttig. Husk at eteriske oljer ikke skal blandes i et glass vann for så å innta. De blander seg ikke med vann.

I badet
Det de fleste tenker på er bruk av noen dråper eterisk olje i badet, men det er så mye mer i dette enn kun å velge en tilfeldig eterisk olje og tilsette noen dråper til vannet! Etter kroppsmassasje er bruken av eterisk olje i badet den mest effektive og behaglige formen for aromaterapi. Den terapeutiske effekten av vann og bad er velkjent, men når man i tillegg bruker eteriske oljer blir opplevelsen helt spesiell.

Aromatiske bad er både enkle og variasjonen er nærmet uendelig.  Et bad med eteriske oljer kan være avslappende, stimulerende, oppfriskende og ha en afrodisisk virkning. Du kan behandle ulike hudproblemer og verkende muskler, men den mest vanlige anvendelsen er likevel beroligende avstressende bad med eteriske oljer.

Tilsetting av eteriske oljer til badet er svært enkelt. Det beste er å blande 4-8 dråper i litt (en barneskje) baseolje - f.eks. jojoba, eller i et nøytralt badeskum (helst økologisk). Fyll badekaret med vann og tilsett deretter blandingen før du setter deg. Hvis du bruker rene eteriske oljer - rør oljen inn i vannet med hånden, da de eteriske oljene ikke er løselig i vann. Ikke tilsett de eteriske oljene for tidlig, da mye av oljene ellers vil fordampe.

Du kan også lage en badeolje ved å bruke for eksempel mandelolje. Ta en barneskje med mandelolje og tilsett 4-8 dråper med eterisk olje. Tilsett så denne blandingen til badet. En klassisk beroligende badeblanding er 2 dråper lavendel, 2 dråper geranium og 2 dråper kamille eterisk olje.

Aromadiffuser eller aromalamper
Andre måter å bruke de eteriske oljene på er via en aromadiffuser eller en aromalampe (telys lampe). Dette er alle behagelige og naturlige måter å duftsette rom på.

Aromadiffuser egner seg for å duftsette enten hjemme eller på arbeidsplassen (f.eks. venterom). De går på strøm og tilsettes vann og eteriske olje. Bruk ca 10 dråper eterisk olje i vannet. Diffuserne slukker av seg selv når de er tomme for vann, så dette er en trygg måte å spre komponentene i de eteriske oljene på. Det er ikke nødvendig å ha diffuseren på mer en 10-15 minutter av gangen, ta en pause - for så å diffusere igjen. Brukes den for å fjerne mikroorganismer i luften (f.eks. vår egne Luftrenser) er det lurt å lufte godt ut mellom hver "diffuser-runde".

Aromalamper er gjerne laget av keramikk, metall eller stein og bestå av et nedre kammer med telys og en skål med vann. Når telyset er tent tilsettes 8-10 dråper med eterisk olje etter ønske på vannoverflaten. Etter hvert som vannet varmes fordamper den eteriske oljen og duftsetter rommet. Sitronella er en effektiv olje som holder insekter på avstand, mens geranium og bergamot eteriske oljer nøytraliserer sigarettrøyk og ubehagelig duft. For å redusere patogene bakterier i lufta anbefales vår Luftrenser, evt. tea tree olje, rosmarin eller eukalyptus. Og for å skape en beroligende atmosfære kan du prøve ut røkelsestre eller sandeltre eteriske oljer. Mulighetene er mange.

Duftspreder er gjerne flasker med blandinger med eteriske oljer der oljene trekkes opp i bambuspinner. De eteriske oljene vil her fordampe over tid. Disse egner seg godt til bad og toalett der bruk av aromalamper uten tilsyn kan være en risiko. Husk å snu bambuspinnene for kraftigere duft.

Romspray
Den enkleste måten å bruke eteriske oljer på i huset er antagelig i romsprayer. Dette er rett og slett flasker med spray fylt med lunkent vann tilsatt eterisk olje. Effekten er mindre kraftig enn med aromadiffusere, men noen foretrekker mindre duft og dessuten har sprayene umiddelbar virkning. Det er viktig å huske at de eteriske oljene ikke løser seg i vann så flasken må ristes godt rett før bruk. I en glassflaske på 100 ml med kaldt rent vann er 50-60 dråper med eterisk olje passende. Fint å bruke på sengetøy (lavendel), håndklær etc.

Til en romspray for toalettett anbefales en blanding med 20 dråper sedertre, 20 dråper bergamot og 20 dråper søt appelsin eterisk olje. Til en sensuell rom spray kan du prøve 10 dråper rose blend, 10 dråper patsjuli, 20 dråper mandarin grønn og 20 dråper sandeltre blend.

Tips:
Plasser noen bomullpads med eterisk olje sammen med sengetøyet i skuffen og du vil få en behagelig duft på tøyet. En blanding med noen dråper lavendel, ylang ylang og bergamot gir en god duft. Alternativt kan du prøve noen dråper med lavandin eterisk olje i skyllevannet i vaskemaskinen.   

 

Hvordan virker de eteriske oljene?

De eteriske oljene er flyktige, dvs de fordamper straks de kommer i kontakt med luft. Så nesten uansett hvilken metode som velges for bruk av de eteriske oljene, så vil noe bli inhalert og havne i lungene. Fordi den vanligste måten å bruke de eteriske oljene på er aromaterapi massasje, så er både huden og lungene de primære veiene som oljene kommer inn i kroppen og virker på.

I lungene
Når puster inn luft ved aromaterapi massasje, bad eller andre behandlinger puster vi også inn eterisk olje. Denne blandingen med luft og eterisk olje vandrer ned halsen og havner i bronkiene i lungene. Derfra blir oljene brakt over i blodet.

På huden
Ved kroppsmassasje blir kroppen dekket av en blanding med vegetabilsk baseolje iblandet en liten mengde eterisk olje. Huden er semi-permeabel, som betyr at den både kan avgi avfallstoffer, samtidig som den kan ta opp i seg stoffer med små molekylstrukturer som eteriske oljer. Fra huden blir de eteriske oljene brakt over i blodet.

I kroppen
Når de eteriske oljene først har kommet inn i kroppen og over i blodbanen blir de frakt rundt til de ulike organene og kroppssystemene. De fleste eteriske oljer har terapeutisk tilhørlighet til spesielle organer eller kroppssystemer. For eksempel rose eterisk olje har en rensende og regulerende effekt på livmoren. Når roseoljen er i kroppen føres den til livmoren og har en positiv effekt på denne.

I hjernen
Eteriske oljer har også en kraftig mental, emosjonell og psykologisk effekt. Hvis vi holder oss til rose eterisk olje så har denne også en anti-depressiv, beroligende og afrodisiaka effekt. Så en aromaterapeut ville antagelig inkludere rose eterisk olje i en massasjeblanding for en kvinne som har problemer med å bli gravid. Roseoljen ville ha en generell effekt på denne kvinnen både når det gjelder det fysiske, emosjonelle og psykologiske.

Ta meg til eteriske oljer