Eteriske oljer - fremstilling og egenskaper

Duften fra blomster og planter kommer fra de eteriske oljene. Disse forekommer som små dråper mellom plantecellene og de kan finnes i hele planten - i røtter, bark, tre, kvae, blader, blomster, frø og i skallet i sitrusfrukter. Den ekstraherte eteriske oljen er unik for hvert planteslag; et konsentrat som på mange måter uttrykker personaliteten og livskraften til planten - der både medisinske og aromatiske egenskaper er samlet.

Eteriske oljer regulerer det botaniske hormonsystemet i plantene. De beskytter plantene mot klimatiske endringer, sykdommer og annen ubalanse. Mirakuløst nok ser oljene ut til å ha en samme virkning på vår kropp; idet de balanserer og styrker de livgivende systemene.

Oljene kan kvalitetsmessig sammenlignes med vin - kvaliteten varier med dyrkingsklima, innhøsting og produksjon. Gode kvalitetsoljer som oppbevares under kontrollerte betingelser kan bevare den terapeutiske effekten i 3-5 år, mens oljer som oppbevares feil kan være ødelagt for alltid i løpet av timer eller dager. Oppbevaring i varme og solrike butikkhyller er ikke optimalt! Når en oljeflaske åpnes for bruk vil den terapeutiske kvaliteten reduseres relativt raskt pga lufttilførselen, kjøp derfor ikke større kvanta enn for maksimalt 12 måneders forbruk, og oppbevar de eteriske oljene mørkt og kjølig.

Om fremstillingsmetoder:
De eteriske oljene må fjernes fra plantematerialet i løpet av noen få timer eller maksimalt et par dager etter innhøsting. Av denne grunn utføres ekstraksjonsprosessen ofte på plantefeltene.

Enfleurage er en gammel og arbeidsintensiv prosess som er i lite bruk i dag. Den baserer seg på uttrekk av oljene i fett påsmurt rammer i trekasser der blomstene legges ut. Prosessen gjentas inntil fettet er mettet med olje. Dette gir en svært dyr olje, men med høy kvalitet. Typiske oljer fremstilt på denne måten er ekte rose- og sjasminoljer. 

Fruktskalloljer som sitron, mandarin, lime, grapefrukt og bergamot blir produsert ved mekanisk kaldpressing. Dette gir også oljer med høy kvalitet.

Dog fremstilles de fleste av de eteriske oljene ved dampdestillasjon av de plantedelene der oljen er mest konsentrert. Damp passerer plantematerialet og river med seg oljen. Etter kondensering av dampen i en kjøler skilles oljen fra vannet - som forøvrig inneholder små menger olje og andre ekstrakter. Vannet selges ofte som såkalt hydrolat eller blomstervann.

En relativt ny metode med CO2 ekstraksjon anvendes for prosessering av blomster og enkelte kvaer som Røkelse og Myrra. Dette er en dyr og svært teknisk prosess med bruk av flytende CO2 under høyt trykk. Prosessen produserer oljer med høy kvalitet. Alle metodene sett under ett gir i snitt tretti dråper eterisk olje for hver kilo plantemateriale. Noen få planter inneholder så mye som 10% olje, mens andre kun inneholder 0,02%. Dette og tilgjengeligheten av materiale gir de store prisforskjellene.  Som et eksempel kan nevnes at det for å produsere en liter ekte roseolje kreves 1500 kg blomster!