Eteriske oljer er kun til utvortes bruk. Enkelte oljer som Kamfer, Kanelblad, Eukalyptus, Ingefær, Rosmarin og Timian kan skade slimhinnene i munn og svelg. Men det er kun et fåtall av alle eteriske oljer som er direkte giftige ved inntak. I tillegg er giftighet et spørsmål om dosering. Fjern ikke dråpetelleren i oljeflaskene, da denne forhindrer effektivt at personer utilsiktet får i seg større mengder med eterisk olje.
Bittermandel, kanelbark, kryddernellik, oregano og vintergrønn er eksempler på oljer som har en risiko ved inntak; men som kan brukes med forsiktighet i massasjeblandinger (0,25%) etter at man har satt seg godt inn i oljenes egenskaper.
Har en person fått i seg eterisk olje bør man kontakte lege eller Giftsentralen tlf 22 59 13 00 (døgnåpen).
Mindre ER mer
Overdosering er ufornuftig - hvis en dråpe eterisk olje er nok, så ikke bruk to. Bruk 6-7 dråper til et bad, men reduser dette til 1-2 dråper for de oljene som er nevnt under avsnittet om oljer som kan gi allergiske reaksjoner. Til massasje er 1-6 dråper til 10ml vegetabilsk basisolje som regel passende. For barn bør mengden reduseres til et minimum, 1-2 dråper.
Enkelte eteriske oljer kan gi reaksjoner i forbindelse med soling, også ved bruk av solarium. Følgende oljer bør derfor ikke anvendes i forbindelse med sterk sol - Bergamot, Karve, Kassia, Kvannrot, Kanel (bark), Kumin, Ingefær, Patsjuli, Verbena og generelt sitrusoljer.
Bruk av eteriske oljer bør generelt sett unngås i de første tre måneder av graviditet. Oljer som man bør unngå under hele graviditeten - Anis, Basilikum, Bjørk, Einerbær, Isop, Kamfer, Muskat, Myrra, Salvie, Sedertre, Sypress og Timian. - Oljer som trygt kan brukes til massasje, bad og inhalasjon etter 3-4 måned er Kamille, Geranium, Jasmin (fortynnet), Lavendel (fortynnet), Neroli, Patsjuli, Rose og Ylang Ylang.
Alle eteriske oljer, også fortynnet, vil forårsake stikking dersom de kommer i kontakt med øynene. Skyll straks med rent lunkent vann. Hvis stikking ikke opphører, så må det søkes medisinsk assistanse.