Eteriske oljer - sikkerhetsveiledning

Sikkerhetsveiledningener ment å skulle dekke den normale bruken av eteriske oljer - dette er ikke en komplett referansehåndbok  - er du i tvil så oppsøk din profesjonelle aromaterapeut eller lege.

Ufortynnet olje på fingrene eller annen hud vaskes av med lunkent såpevann. Duften av enkelte oljer vil likevel sitte i huden i lang tid, hvilket i seg selv ikke er farlig. Men ved allergiske reaksjoner som blemmer og rødflammet hud, søkes medisinsk assistanse.
 
Eteriske oljer er brennbare!
Hold oljene unna åpen flamme og andre tennkilder !
 
Oppbevar og bruk eteriske oljer som medisiner. De fleste eteriske oljene lukter godt og barn kan lett forledes til å tro at de er trygge å drikke (eks. appelsinolje). Oppbevar derfor alltid oljene utilgjengelig for barn!
 
Bruk ikke eteriske oljer ufortynnet på huden. De som er plaget av allergiske hudreaksjoner og/eller har sensitiv eller ødelagt hud bør være forsiktig med bruk av eteriske oljer generelt, og spesielt følgende oljer Anis, Benzoin, Kamfer, Eukalyptus, Ingefær, Einer, Svart Pepper, Peppermynte, Pimento, Nellik, Salvie, Sar og Timian. - Hvis du er i tvil, prøv da ut oljen på et lite område av huden. Ta 1-2 dråper fortynnet eterisk olje på innersiden av overarmen og sett på et plaster - og vent i 4 timer for å se om det er en eller annen form for reaksjon, som rød hud eller blemmer på huden. Vær forsiktig med bruk av eterisk olje rundt øynene, på lepper og ellers der hvor huden er ekstra tynn!

Eteriske oljer er kun til utvortes bruk. Enkelte oljer som Kamfer, Kanelblad, Eukalyptus, Ingefær, Rosmarin og Timian kan skade slimhinnene i munn og svelg. Men det er kun et fåtall av alle eteriske oljer som er direkte giftige ved inntak. I tillegg er giftighet et spørsmål om dosering. Fjern ikke dråpetelleren i oljeflaskene, da denne forhindrer effektivt at personer utilsiktet får i seg større mengder med eterisk olje.
Bittermandel, kanelbark, kryddernellik, oregano og vintergrønn er eksempler på oljer som har en risiko ved inntak; men som kan brukes med forsiktighet i massasjeblandinger (0,25%) etter at man har satt seg godt inn i oljenes egenskaper.  

Har en person fått i seg eterisk olje bør man kontakte lege eller Giftsentralen tlf 22 59 13 00 (døgnåpen).

Mindre ER mer
Overdosering er ufornuftig - hvis en dråpe eterisk olje er nok, så ikke bruk to. Bruk 6-7 dråper til et bad, men reduser dette til 1-2 dråper for de oljene som er nevnt under avsnittet om oljer som kan gi allergiske reaksjoner. Til massasje er 1-6 dråper til 10ml vegetabilsk basisolje som regel passende. For barn bør mengden reduseres til et minimum, 1-2 dråper.

Enkelte eteriske oljer kan gi reaksjoner i forbindelse med soling, også ved bruk av solarium. Følgende oljer bør derfor ikke anvendes i forbindelse med sterk sol - Bergamot, Karve, Kassia, Kvannrot, Kanel (bark), Kumin, Ingefær, Patsjuli, Verbena og generelt sitrusoljer. 

Bruk av eteriske oljer bør generelt sett unngås i de første tre måneder av graviditet. Oljer som man bør unngå under hele graviditeten - Anis, Basilikum, Bjørk, Einerbær, Isop, Kamfer, Muskat, Myrra, Salvie, Sedertre, Sypress og Timian.  - Oljer som trygt kan brukes til massasje, bad og inhalasjon etter 3-4 måned er Kamille, Geranium, Jasmin (fortynnet), Lavendel (fortynnet), Neroli, Patsjuli, Rose og Ylang Ylang. 

Alle eteriske oljer, også fortynnet, vil forårsake stikking dersom de kommer i kontakt med øynene. Skyll straks med rent lunkent vann. Hvis stikking ikke opphører, så må det søkes medisinsk assistanse.