Trygg bruk av eteriske oljer

Eteriske oljer er en fantastisk gave fra naturen - og kan brukes både til helse og velvære. Fine og effektive måter å bruke oljene på er f.eks inhalasjon, enten i en nese inhalator eller ved å ta en dråpe i hånden, gni hendene sammen og puste inn. Bland i vegetabilsk olje, lag deg en oljeblanding for hudpleie, massasje eller en eller annen plage man har som eteriske oljer kan hjelpe mot. Aromadiffuser som sprer oljen både når det gjelder duft og egenskaper i rommet, (hjemme, på hytta, på jobben, campingvognen, bilen etc...) bland sammen med badeolje og lag spa følelse hjemme, legg en svamp med olje på i dusjen og nyt duften, oppkvikkende eller avslappende.  Kan også brukes til matlaging og kakebaking. 
 
Når det gjelder innvortes bruk sier internasjonal forskning, og terapeuter i inn- og utland at eteriske oljer er for utvortes brukt. Dette sagt kan man ta dem innvortes, men aldri rene direkte fra flasken og aldri i vann, da disse vil ligge som en film på toppen og gå rett inn i slimhinnene våre. Slimhinner i munn og svelg kan da skades, og dette kan ikke gjenopprettes og bli bra igjen. Eteriske oljer skal alltid blandes i en vegetabilsk olje, oljekapsler eller honning. Vi mener også at det er lurt og konferere med en erfaren terapeut før man gjør dette. Fjern ikke dråpetelleren på flasken, da dette kan forhindre at en person får i seg mye av innholdet, f.eks. et barn.
 
Bruk ikke eteriske oljer ufortynnet på huden. Dette kan gi allergiske hudreaksjoner, spesielt følgende oljer Anis, Benzoin, Kamfer, Eukalyptus, Ingefær, Einer, Svart Pepper, Peppermynte, Pimento, Nellik, Salvie, Sar og Timian. - Hvis du er i tvil, prøv da ut oljen på et lite område av huden. Ta 1-2 dråper fortynnet eterisk olje på innersiden av underarmen og vent i 4 timer for å se om det er en eller annen form for reaksjon, som rød hud eller blemmer på huden. Vær forsiktig med bruk av eterisk olje rundt øynene, på lepper og ellers der hvor huden er ekstra tynn! Blandingsforhold når man skal lage en oljeblanding kan være fra 0,25-4% avhengig av oljen, dens styrke og egenskaper. Ufortynnet olje på fingrene eller annen hud vaskes av med lunkent såpevann. Duften av enkelte oljer vil likevel sitte i huden i lang tid, hvilket i seg selv ikke er farlig. Men ved allergiske reaksjoner som blemmer og rødflammet hud, søkes medisinsk assistanse.

Har en person fått i seg eterisk olje bør man kontakte lege eller Giftsentralen tlf 22 59 13 00 (døgnåpen). 

Overdosering er ufornuftig - hvis en dråpe eterisk olje er nok, så ikke bruk to. Bruk 6-7 dråper til et bad, men reduser dette til 1-2 dråper for de oljene som er nevnt under avsnittet om oljer som kan gi allergiske reaksjoner. Til massasje er 1-6 dråper til 10ml vegetabilsk basisolje som regel passende. For barn bør mengden reduseres til et minimum, 1-2 dråper. Reglen er som oftest "less is more" :)

Enkelte eteriske oljer kan gi reaksjoner i forbindelse med soling, også ved bruk av solarium. Følgende oljer bør derfor ikke anvendes i forbindelse med sterk sol - Bergamot, Karve, Kassia, Kvannrot, Kanel (bark), Kumin, Ingefær, Patsjuli, Verbena og generelt alle sitrusoljer. 

Bruk av eteriske oljer bør generelt sett unngås i de første tre måneder av graviditet. Oljer som man bør unngå under hele graviditeten - Anis, Basilikum, Bjørk, Einerbær, Isop, Kamfer, Muskat, Myrra, Salvie, Sedertre, Sypress og Timian.  - Oljer som trygt kan brukes til massasje, bad og inhalasjon etter 3-4 måned er Kamille, Geranium, Jasmin (fortynnet), Lavendel (fortynnet), Neroli, Patsjuli, Rose og Ylang Ylang. 

Alle eteriske oljer, også fortynnet, vil forårsake stikking dersom de kommer i kontakt med øynene. Skyll straks med rent lunkent vann. Hvis stikking ikke opphører, så må det søkes medisinsk assistanse. 

Husk: Eteriske oljer er brennbare!
Hold oljene unna åpen flamme og andre tennkilder !

Oppbevar alltid oljene utilgjenglig for barn.